Українцям відмовляють у роботі через ріст, стать та сімейний стан

Українцям відмовляють у роботі через ріст, стать та сімейний стан

Поправки, нагадаємо, забороняють відмовляти в працевлаштуванні через вік, стать, сімейний стан і т.п. Однак досі сайти з пошуку роботи рясніють вакансіями, де запрошують, наприклад, тільки дівчат, вказують вік, а також просять жінок з дітьми не турбувати.

Ріст від 168 см обов'язковий
У кафе в аеропорті "Київ" шукають офіціанта з миловидною зовнішністю від 18 до 30 років. "Приїжджайте, ми на вас подивимося: якщо в 32 виглядаєте на 16, то візьмемо", - сказали нам в італійському ресторані Lucca в Києві, де в вакансії офіціанта також вказали, що шукають людину віком від 20 до 30 років.

Та ж історія з кухарями - 25-річному кандидату, навіть з досвідом, шансів на працевлаштування немає. "Вік старше 28 років", - сказано в вакансії кухаря ресторану "Олива". У бар "Бридкий койот" шукають дівчат-офіціанток від 18 до 28 років. В вакансії йдеться, що доведеться танцювати на барній стійці. "Веселі дівчата, красива зовнішність і фігура, здатність до вивчення танців", - вказано в вакансії.

 
А рекрутингове агентство підбирає офіціанток зростом "від 168 см". "Ні, ваш зріст навряд чи підійде, 160 см - це замало. Але ви надішліть резюме, хіба мало що, можете фото докласти", - порадили в агентстві.

Компанія "Хаммер" шукає референта-перекладача, дівчину 22-27 років з приємним голосом, а компанія з виробництва комп'ютерних ігор "Лаки-лабс" підбирає собі контент-редактора в віці 23-35 років.


Претендентові важко довести правоту в суді
За словами хедхантерів, "вакансій із застереженнями" останнім часом стало менше. "У великих компаніях персонал підбирають професіонали. Вони вивчають зміни в законі і знають, де можуть накликати на фірму неприємності. У маленьких людей набирають ті, у кого цей обов'язок йде в додаток до основної роботи - вони недостатньо знають закони. Багато роботодавців вважають, що , вказуючи стать і вік, набагато простіше буде уникнути проблем ", - пояснює експерт з підбору персоналу Тетяна Пашкіна.

    
Втім, вважають експерти, з появою поправок до Трудового кодексу, по суті, нічого не змінилося.

"Багатьом відмовляють на співбесідах, хоча вік у вакансії і не вказаний. Якщо людина старше, йому важче потрапити на співбесіду, і складніше його пройти. Здобувачі скаржилися - при подачі резюме їм задавали питання про вік, а після чого відмовляли", - продовжує Пашкіна . Довести ж дискримінацію практично неможливо.

"На нас подали до суду через нібито дискримінації за статтю та віком, але ми легко його виграли, заявивши: здобувач не підійшов виключно через рівень кваліфікації", - розповів нам на умовах анонімності HR-директор однієї з компаній. Пашкіна підтверджує: довести що-небудь складно. "На суді роботодавець пояснює, що претендентові не вистачило кваліфікації, знань. І при цьому не факт, що після цього вам не дадуть" чорну мітку "як скаржника в інших компаніях", - говорить Пашкіна.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад