Як в Україні будуть підвищувати мінімальну зарплату до 5 тис. Грн.

Як в Україні будуть підвищувати мінімальну зарплату до 5 тис. Грн.

Ще 21 березня Радикальна партія зареєструвала законопроект №6217, який передбачає внесення змін до держбюджету-2017 частини мінімалки. А 23 березня на офіційному сайті ВР нарешті виставили і сам текст цього документа.

Як випливає з пояснювальної записки, гроші на підвищені зарплати для українців в країні є. Автори навіть вказали конкретне місце, де їх потрібно шукати - у роботодавців.

«За даними Держстату, частка фонду оплати праці в структурі витрат українських підприємств за два роки скоротилася з 14% до 12,1%. У промисловості цей показник ще нижчий - 9,3%, а в сільському господарстві взагалі 7,7%. В ЄС частка оплати праці в собівартості продукції складає 29%, а в найрозвиненіших країнах і зовсім близько 35% », - говориться в пояснювальній записці.

Тому підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. Грн. в місяць або 30,21 грн. в годину, піде країні лише на користь, стверджують депутати. Вони пропонують узаконити нову мінімалку вже з 1 жовтня цього року.

Щоб підтвердити життєздатність своєї ідеї, радикали посилаються на перший досвід життя України при мінімалки в 3,2 тис. Грн. Депутати стверджують, що надбавку до платні отримало 3, 5 млн. Українців. У підсумку зросла і середня номінальна зарплата, перевищивши в січні 2017 роки 6 тис. Грн.

Але найбільше їх радує збільшення податкових надходжень: на 1,1 млрд. Грн. виросли відрахування податку на доходи фізосіб, на 0,7 млрд. грн. - Єдиний соціальний внесок. За підсумками року очікується 10,9 млрд. Грн. додаткових надходжень до місцевих бюджетів, збільшення на 22% надходжень до ПФ і додаткові 0,5% зростання ВВП.

Правда, при цьому народні обранці вважали за краще не аналізувати стан цін на споживчі товари і інфляцію в країні, які ростуть саме через нову мінімалки. Адже роботодавці вже заклали підвищені витрати на персонал і податки в собівартість своєї продукції і зовсім не мають наміру компенсувати їх за рахунок зниження власних доходів. За все, як завжди, заплатять пересічні українці.

Адже в нашій країні законодавчо не закріплена норма який саме відсоток від свого прибутку або собівартості товару підприємство повинно спрямовувати на фонд оплати праці. Отже, даний показник у нас і після чергового підвищення мінімалки, як і зараз, може становити 12%, а може і ще більше знизиться. А ціни на продукцію, навпаки, будуть рости, провокуючи подальше розкручування інфляції.

При цьому на нові п'ятитисячний мінімалки бюджетникам в скарбниці потрібно буде тільки в 4 кварталі цього року знайти 15 млрд. Грн., А в наступному році - 59 млрд. Грн. Навіть з урахуванням додаткових податків, діра в фінансуванні складе 4 млрд. Грн. в цьому році і 16 млрд. в наступному.

Закрити її автори законопроекту пропонують за рахунок реалізації, м'яко кажучи, не зовсім реалістичних проектів. Скажімо, вони підрахували, що 20 млрд. Грн. може дати «перемога над контрабандою на митниці», 10 млрд. грн. - Посилення контролю за трансферним ціноутворенням і т.д. Навіть оптимістично налаштовані громадяни розуміють, що цих грошей бюджет, швидше за все, не вчив не тільки в наступному році, але і в доступному для огляду майбутньому.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад