Українцям ускладнять пошук роботи за кордоном

Українцям ускладнять пошук роботи за кордоном

документ подали в парламент ірина луценко, ірина геращенко, марія іонова та інші представники президентської партії, тому у нього досить високі шанси отримати законний статус.

у пояснювальній записці до проекту наголошується, що наших гастарбайтерів нещадно експлуатують у всьому світі, причому, не тільки роботодавці: українці нерідко потрапляють в тенета торгівців людьми. тільки в 2012-2014р жертвами останніх могло стати більше 40 тис. наших співвітчизників.

а в минулому році україна увійшла в групу ризику по торгівлі людьми, відповідно до щорічного звіту держдепу сша. причому, торговці живим товарів нерідко діють через агенції з працевлаштування. їх же в україні ніхто не контролює, що розв'язує руки злочинцям.

щоб вирішити проблему, автори законопроекту пропонують істотно посилити правила роботи для посередників з працевлаштування. так, за невиконання приписів чиновників або недопуск їх для перевірки буде загрожувати агентствам штрафом в 100-200 неоподатковуваних податком мінімумів (160-320 тис. грн.).

органам місцевої влади також дозволили проводити позапланові рейди і перевіряти кадрові агентства, незважаючи на діючий в україні мораторій на перевірки бізнесу. чиновників у разі прийняття проекту, зобов'яжуть збирати і ретельно аналізувати будь-яку інформацію щодо торгівлі людьми.

при наявності фактів участі в таких схемах агентства, його ліцензію тут же анулюють. причому, серед таких фактів значиться, зокрема, «створення умов» для торгівлі людьми. тобто, якщо посередник відправить українця до закордонного роботодавця, а той виявиться непорядним, відповідати будуть наші кадровики.

та й отримати статус посередницького агентства стане непросто. для цього фірмі знадобиться зовнішньоекономічний контракт з іноземними партнерами, затверджений проект трудового договору, який будуть пропонувати підписати виїжджають на роботу українцям. а плату з влаштованих громадян агентство зможе отримати не раніше, ніж йому нададуть копію укладеного з роботодавцем трудового контракту та підписання акта наданих послуг.

зрозуміло, що відповідати таким правила зможуть далеко не всі агентства. тому варто очікувати помітного скорочення числа посередників з працевлаштування. варто зазначити, що великі фірми цьому тільки раді. вони вже давно вимагають від влади «почистити» ринок, стверджуючи, що його заполонили пройдисвіти. втім, експерти списували чималу частку таких претензій на конкурентну боротьбу – «малюки» беруть за працевлаштування невелику комісію, що залучає потенційних клієнтів.

якщо посередників на ринку стане менше, вони зможуть підвищити вартість своїх послуг, - вважають експерти.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад