Для київських школярів замість підручників закуплять застарілі нетбуки

Для київських школярів замість підручників закуплять застарілі нетбуки

Департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА оголосив про проведення тендеру на закупівлю гаджетів для школярів. Переможець торгів повинен буде поставити в загальноосвітні навчальні заклади Києва 770 електронних підручників. Ще за двома лотами планується закупівля 7 моноблоків і 9 нетбуків. Оскаржити умови закупівлі можна до 3 липня, подати тендерні пропозиції - до 7 липня.

Очікувана вартість закупівлі за трьома лотами становить 10 142 290 гривень. На закупівлю 770 електронних підручників планується витратити 9 999 990 гривень. Тобто один підручник обійдеться міськбюджету в 12987 гривень.

Примітним є той факт, що згідно з технічним умовам на гаджети, зазначеним у тендерній документації, під електронними підручниками департамент освіти має на увазі звичайні нетбуки. При цьому нетбуки як вид комп'ютерної техніки, не випускаються з 2013 року. Більш того, на думку опитаних KV представників великих постачальників комп'ютерів, звичайний планшет перевершує нетбук як по швидкодії, так і по зручності.

Варто відзначити, що розкриття тендерних пропозицій відбудеться 14 серпня (після якого ще потрібно укласти договір), а товар повинен бути поставлений замовникові до 23 серпня 2017 року. Таким чином,. на поставку у переможця буде менше 10 днів. Зібрати таку кількість ноутбуків неможливо не те що за такий термін, але і в цілому більш ніж проблематично. А це означає, що нетбуки вже лежать на складі у "обраного" департаментом підрядника.

На окрему увагу заслуговує те, що згідно з техзаданию в числі іншого програмного забезпечення (ПО), який повинен бути встановлений постачальником, зазначений софт Intel Education Software. Даний софт вже закуповувався в українські школи, але він не підійшов вчителям: програма виявилася для них складною і незручною. Крім того, умова по інсталяції софта Intel значно звужує коло можливих учасників, оскільки авторизацію на його поставку може отримати обмежена кількість компаній. І будь-який учасник, навіть з відповідною продукцією і низькою ціною, що не одержав авторизацію, не зможе взяти участь в тендері.

KV раніше повідомляла, що депутат Київради Володимир Назаренко (фракція "ВО" Свобода ") звертався до глави КМДА Віталію Кличку з проханням відсторонити главу Департаменту освіти КМДА Олену Фіданян від роботи. Назаренко звинувачував Фіданян в тому, що очолюваним нею департаментом був проведений "договірної" тендер на закупівлю навчального обладнання для кабінетів природно-математичних наук загальноосвітніх навчальних закладів. При цьому тендер виграла фірма, під яку було прописано техзавдання - ТОВ "Науково-виробниче підприємство" Енглер ". На заяву Назаренко відреагували Нацполіція (відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 367 КК України "службова недбалість") і прокуратура Києва (відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 366 КК України "службова фальсифікація").

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад