Умови звільнення працівника, який відсутній на роботі понад чотири місяці

Умови звільнення працівника, який відсутній на роботі понад чотири місяці

Так, 19 липня 2022 року набрав чинності Закон від 01.01.2022 року № 2352 щодо оптимізації трудових відносин», яким передбачаються нові підстави для звільнення. Серед них - звільнення працівника, з яким немає зв'язку більше ніж чотири місяці. Таке звільнення не слід ототожнювати із звільненням у зв'язку з прогулом на підставі пункту 4 статті 40 КЗпП.

Для припинення дії трудового договору за цією підставою повинні бути одночасно дотримані дві обов'язкові умови:

  • фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;

  • відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому немає значення поважність чи не поважність причин такої відсутності).

У випадку невиконання одночасно двох вищенаведених умов, таке звільнення у майбутньому може бути визнано судом незаконним, а працівника поновлено на роботі. Наприклад, якщо працівник доведе, що протягом 4 місяців інформував роботодавця про причини своєї відсутності.

При цьому, роботодавець має право звільнити такого працівника у випадку відсутності його на робочому місці 4 місяці підряд. Тому, не може вважатись виконанням цієї умови наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують 4 місяці.

Щоб задокументувати факт того, що працівник відсутній на роботі й немає інформації про причини його відсутності роботодавцю необхідно скласти:

  • акти про відсутність на роботі з нез'ясованих причин;

  • доповідні про те, що працівнику телефонували, писали, відвідували вдома тощо.

У разі, коли працівник виїхав і не може працювати дистанційно, але виходить з роботодавцем на зв'язок, звільнити його у зв'язку з відсутністю на роботі понад 4 місяці роботодавець не має права.

В таких випадках трудове законодавство дозволяє застосовувати інші способи організації трудових відносин між працівником на роботодавцем, зокрема:

  • відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів;

  • призупинення дії трудового договору на строк не більше ніж період дії воєнного стану.

Оскільки підстава звільнення відповідно до пункту 8 частини 1 статті 36 КЗпП запроваджена Законом № 2352, який набрав чинності з 19 липня 2022 року, а закон не має зворотної дії в часі, перебіг 4-х місячного строку може бути розпочато лише з 19 липня 2022 року.

 

https://biz.ligazakon.net/news/216491_umovi-zvlnennya-pratsvnika-yakiy-vdsutny-na-robot-ponad-chotiri-msyats

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад