Як спланувати свій щасливий рік: 7 надихаючих інструментів від коуча

Коуч, член Міжнародної федерації коучингу (ICF) Анна Єгорова поділилася інструментами та підходами, які допоможуть проаналізувати минулий рік і спланувати 2018 – щоб підвищити свої шанси на досягнення цілей.
1. Підведіть підсумки
Щоб визначити правильний вектор розвитку в майбутньому, важливо зрозуміти, де ви перебуваєте зараз. Знайдіть час, щоб подумати про різні сфери свого життя. Де ви знаходитеся в даний момент по відношенню до цілей, які ставили собі раніше? Як ви змінилися за останній рік? Чого навчилися? Де вже вдалося застосувати нові знання?
Не менш важливо зрозуміти, чому ви, навпаки, не навчилися, на що витратили час даремно – наприклад, на ті ж соціальні мережі або проекти, які не наближають нас до цілей. Однак дуже важливо не звинувачувати себе за це, а просто прийняти це і врахувати в майбутньому – тоді буде легше йти далі.
Ставте собі потрібні питання. Що завадило досягти своїх цілей у цьому році? Як ви реагували на те, що вам заважало? Які люди були поруч? Які шляхи прийняття рішень ви обирали? Які конфлікти траплялися, і як ви їх вирішували? Яких успіхів вдалося досягти, і як ви реагували на них? Проаналізуйте всі успіхи та невдачі, щоб виробити подальшу стратегію свого розвитку.
2. Візьміть з собою тільки те, що потрібно
Проаналізувавши всі сфери свого життя, важливо взяти з отриманих висновків ті ключові, які стануть у нагоді в майбутньому. Те, що можна використовувати, перетворити в ресурс в досягненні цілей в наступному році. Наприклад, якщо трапився конфлікт на роботі – як можна використовувати висновки з нього в подальшому спілкуванні, з огляду на ваші цілі? Якщо в новому році немає місця чомусь, що було з вами в минулому – не потрібно брати це з собою.
3. Зрозумійте, навіщо план потрібен особисто вам
Планувати просто тому, що так роблять всі, немає сенсу. Тому перше, що потрібно зробити, плануючи свій майбутній рік – щиро відповісти самому собі на питання: «Навіщо це потрібно мені?» Що ви хочете отримати, склавши план? Що має статися, змінитися у вашому житті – в будь-якій з його сфер, чи це сім'я, кар'єра, здоров'я? План дозволить побачити загальну картину бажаних змін, зрозуміти, а потім підвести підсумок вже в наступному році – що було і що вдалося змінити.
4. Прислухайтеся до себе
Найважливіше в плануванні – для початку зрозуміти, чого хочеш, свої бажання і мрії. Не почуті, не нав'язані кимсь. Важливо постаратися серед «шумів» відшукати найцінніше. Для цього можна задавати собі питання: «Чого я хочу? Наскільки мені це важливо?» І дуже цікаве питання:«Що я готовий зробити для цього вже сьогодні?» Якщо нічого – наприклад, немає готовності навіть переглянути вакансії в Інтернеті при бажанні змінити роботу – швидше за все, мета не така вже й важлива.
Щоб більш детально досліджувати свою мету, подивитися на неї з різних сторін, можна запитати себе: «Що я отримаю, якщо досягну цього?», «Що я отримаю, якщо не досягну цього?», «Що я втрачу, якщо досягну цього?», «Що я втрачу, якщо не досягну цього?».
Буває корисно проговорити свої цілі з близькою людиною. До того ж, часто, буває, що обіцянка дається самому собі, а потім порушується – виправдання знаходяться дуже легко. Тому свої цілі буває корисно озвучити, і під час бесіди можна зрозуміти щось, на що раніше не звертали уваги.
5. Зберігайте баланс
Будь-яку поставлену мету важливо співвіднести з усіма сферами в своєму житті. Якщо досягнення в одній порушуватимуть баланс в інших, і ви з цим не згідні, можливо, план потрібно переглянути. Думати про щось одне, не дивитися на життя цілісно – це все одно що ходити в спортзал і качати один м'яз. Бути щасливим неможливо, коли в одній області все добре, а в іншій – все руйнується.
Складіть власне колесо балансу. Це відмінна візуалізація для планування. Коло умовно ділиться на декілька сфер – наприклад, це можуть бути сім'я, здоров'я, фінанси, кар'єра, особистісне зростання, духовність, відпочинок і відносини. Кожен сам визначає важливі для себе сфери і їх кількість. Складаючи план, важливо зрозуміти, що вже є у кожній зі сфер і чого хотілося б досягти. Наприклад, людина хоче стати успішним менеджером з рекрутингу – це його 10 балів, максимум. Що є зараз? Проходження навчання в школі рекрутингу – за шкалою для самої людини це 2 бали. На якій позначці важливо опинитися через рік? Що для цього потрібно зробити, чому навчитися, які книги прочитати? Де шукати роботу? Хто і що може допомогти? Хто і що може перешкодити?
Таким чином можна проаналізувати кожну сферу. Причому зовсім не обов'язково ставити собі за мету всюди досягти максимуму, надмірні амбіції можуть зіграти з нами злий жарт. Краще говорити собі правду, реалістично оцінювати часові рамки.
6. Дослідіть, що може перешкодити
Плануючи досягнення, важливо продумати, які люди можуть допомогти, які ресурси знадобляться. Але важливо подумати і про те, що може нам перешкодити. Перш за все – це не свої цілі. А також страхи, і переживання про те, що скажуть люди, яку оцінку нашим діям дадуть, чи не будуть засуджувати.
Істотно обмежують переконання, стереотипи: вони формуються протягом усього життя, деякі дістаються нам «у спадок». Їх часто дуже багато, і їх важливо виявляти, працювати з ними, хоча це не просто. Прислухайтеся до себе: які фрази ви часто повторюєте? Наприклад, хтось у складній ситуації може говорити: «Доля така...». Можливо, не судилося, і ми в силах щось змінити? Найрізноманітніші переконання – наприклад, Всесвіт нам щось не дає, шлях вже визначений, ми обов'язково повторимо досвід інших людей, які заважають нам досягати своїх цілей. При цьому позитивні переконання, віра в свої сили можуть нас, навпаки, підтримувати.
Заважати нам досягати своїх цілей може і зміщення акцентів з свого життя на інших людей і на те, що не виходить у них: говорити про когось легше, ніж про себе. Але це забирає у нас ресурси.
7. Використовуйте комфортний формат планування
Немає ідеального або «правильного» способу планувати. Комусь подобається складати плани в електронному вигляді, а комусь підійде блокнот, малюнок, візуалізація з журнальних вирізок, календар, плакат... Можливо, знадобиться не один «інструмент»: наприклад, блокнот, куди записуються стратегічні цілі, і електронний планувальник, де вони розписані більш детально. Головне – вибрати те, що комфортно особисто вам і при цьому дійсно працює.
Протягом року потрібно повертатися до своїх планів, моніторити їх: комусь – раз в тиждень, комусь достатньо і одного разу на місяць. Світ навколо і ми самі постійно міняємося, тому важливо, щоб наші плани були гнучкими: щось міняти, додавати. Знову питати себе: «Чи моя це мета?» Коригувати тимчасові рамки, шукати нові шляхи досягнення та інструменти, планувати, як заповнити відсутні знання.
Моніторячи свої цілі, важливо відстежувати результати, яких вдається досягати – тоді ми бачимо сенс у тій чи іншій діяльності і підвищується наша мотивація.
Не все виходить відразу, обставини і наші бажання можуть змінюватися. Але якщо налаштуватися на розвиток, активність, проявляти себе, аналізувати власну комунікацію, конфлікти, способи прийняття рішень, з азартом братися за роботу, не зупинятися – ми досягаємо своїх цілей.
Отже, щоб втілити свої плани в життя в новому році, важливо, по-перше, знайти свої особисті цілі. По-друге – розуміти, що нам заважає, а що – драйвить. По-третє, візуалізувати свій план у комфортному для себе форматі – це буде орієнтир, з яким можна звірятися у дорозі.
https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад