Змінити професію і не пошкодувати: 6 кроків до дії

Міняти роботу складно завжди, а іноді виникає відчуття, що і зовсім неможливо. Але навіть якщо ви не можете зайнятися улюбленою справою прямо зараз, це не привід сидіти склавши руки.


Крок 1: візьміть відпустку


Якщо на роботі вас все дратує, енергія і сили закінчуються, змініть обстановку. Навіть коротка відпустка допоможе привести думки в порядок, проаналізувати ситуацію і вирішити, чи хочете ви залишитися на колишньому місці роботи або готові до змін.
Немає можливості взяти відпустку – гуляйте вечорами, відверніться від думок про побут. Не виключено, що бажання змінити сферу діяльності пов'язано з тим, що вам просто не подобається керівник або компанія, у якій ви працюєте.


Крок 2: визначте мету


Проаналізуйте ринок праці, вивчіть рівень доходів в галузях, які вас цікавлять. Насамперед зверніть увагу на суміжні галузі або вакансії, які відкриті у вашій компанії.
Ознайомтеся з вимогами роботодавців і тверезо оцініть свої шанси. Важливо чітко розуміти, на що ви зможете розраховувати.


Крок 3: подбайте про непорушний запас


Не поспішайте кидати стару роботу. Більшість живе в режимі «від зарплати до авансу», тому необхідно створити надійний фінансовий буфер. Прорахуйте, скільки грошей піде на те, щоб встати на ноги. Якщо є можливість, починайте вчитися якомога швидше.


Крок 4: вчіться


Часи, коли можна було отримати диплом про вищу освіту та більше не вчитися, пройшли. Вам потрібно постійно розвиватися в тій сфері, яка для вас важлива. На ринку праці багато людей, у яких є досвід роботи й освіта за спеціальністю, і з ними доведеться конкурувати.
Якщо можливості отримати другу вищу освіту немає, варто записатися на професійні курси, ходити на семінари, читати книги. Будьте готові до того, що доведеться поєднувати навчання і роботу – адже ви налаштовані серйозно? А свіжий диплом допоможе вам переконати потенційного роботодавця, що ви стоїте на своїх рішеннях.


Крок 5: складіть нове резюме


Мало хто з роботодавців мріє найняти співробітника без досвіду. Вам потрібно пояснити, як ваші навички знадобляться на новій роботі.
Наприклад, ви працювали в ЗМІ, а вирішили податися в піар? Ви знаєте, як підготувати грамотний прес-реліз і відповісти на запитання журналіста. А якщо ви півжиття викладали мову та літературу, швидше за все, з вас вийде непоганий копірайтер. Колишній бухгалтер може спробувати себе в якості аудитора.
Спробуйте створити резюме, подивіться, як на нього відреагують. Подумайте, чи зможете ви знайти місце, щоб попрактикуватися.


Крок 6: співбесіда


Вас обов'язково запитають, чому ви зважилися на такі серйозні зміни. Відповідайте коротко, але інформативно, будьте впевнені в собі.
Приготуйтеся переконати роботодавця, що ваші минулі навички та кваліфікація будуть дуже доречними на новій посаді, привнесуть в компанію нові ідеї, а що стосується необхідних навичок, то ви як раз тільки закінчили курси та володієте найсвіжішими знаннями в цій області.


Не розраховуйте на миттєвий результат


Щоб увійти в нову професійну сферу, часом потрібні місяці та роки. Те, що вас не взяли на роботу після першої ж співбесіди, не характеризує вас як невдаху.
Запасіться терпінням і планомірно йдіть до мети.
Головне, не бійтеся змін, прагніть до нових знань, робіть те, що вам подобається, і тоді нова робота буде дійсно радувати вас більше колишньої.
https://www.work.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад