Торг доречний? Як ставляться роботодавці до зміни домовленості щодо зарплатні

 

Ви успішно пройшли всі етапи співбесіди та тестових завдань і нарешті отримали заповітну пропозицію про роботу. Але раптом зрозуміли, що вказаний у джоб-оффері рівень заробітної плати вас не влаштовує. Тоді може виникнути бажання змінити наявні домовленості щодо зарплатні у бік їх збільшення, але їх супроводжує страх взагалі втратити пропозицію. Тож як бути?

Торг НЕдоречний

Більшість бізнес-консультантів стверджують, що всі переговори, зокрема стосовно фінансових питань, потрібно проводити під час співбесід, а висувати нові вимоги до роботодавця, коли він вже готовий взяти вас на роботу, – недоречно. Деякі керівники з цим погоджуються і переконані, що джоб-оффер – це кінцева пропозиція, яка не підлягає обговоренню.

Кандидат, який спочатку погодився на одні умови співпраці, а в кінцевому результаті починає їх змінювати, – втрачає повагу роботодавця та HR-менеджера. Також торг на цьому етапі можуть сприйняти за шантаж, який насторожує і спонукає сумніватися у правильності свого рішення. Скоріше за все такий фахівець отримає відмову та навряд чи зможе знову отримати хоча б запрошення на співбесіду у цю компанію.

Роботодавець часто зазначає строки для всіх можливих обговорень, щоб розуміти ваші вимоги та мати час на зважування всіх за і проти. Тому, коли ви хочете домовитися про збільшення вашої заробітної плати після отримання офіційної пропозиції – це виглядає непрофесійно. Не забувайте, що рекрутер та роботодавець продовжують вас оцінювати. Коли ви вирішуєте на фінальному етапі узгодження знову повернутися до переговорів, то справляєте не найкраще враження і проявляєте ті особисті якості, які можуть бути неприпустимими для гарного співробітника.

Також важливо пам’ятати, що ви не єдиний кандидат на запропоновану посаду. Вам точно невідомо, за яким принципом компанія відібрала саме вас і яка у вас перевага над іншими. Тому, коли ви вирішуєте торгуватися на фінальному етапі, то завжди ризикуєте залишитися без пропозиції.

Торг доречний

Разом з тим існує безліч ситуацій, коли торгуватися після отримання джоб-оффера не лише нормально, а й необхідно.

Якщо на етапах співбесід роботодавець ніяк не може сформулювати конкретну суму, яку за свою працю отримуватиме кандидат, і озвучує її лише на фінальному етапі або прописує у джоб-оффері, тоді обговорювати рівень фінансової винагороди, у разі її невідповідності вашим очікування, більш ніж доречно.

Також торг після отримання пропозиції про роботу не ризикований, коли роботодавець сам зазначає, що готовий обговорювати вашу зарплатню. А от коли під час попередніх переговорів була домовлена одна сума, а у джоб-оффері ви бачите зовсім інше, тоді вже вам потрібно засумніватися в адекватності та чесності роботодавця. Обов’язково поцікавтеся, чому сталася така зміна та не забудьте нагадати про попередні домовленості, і краще буде ще раз перевірити роботодавця на порядність.

Як правильно торгуватися?

Якщо ви все-таки вирішили випробувати долю та поторгуватися з роботодавцем стосовно зарплатні, то робити це потрібно правильно.

Найперше вам потрібно обґрунтувати причини відмови від наявної пропозиції. Ви повинні точно дати зрозуміти, чому саме ви гідні отримувати більше. Також можна запропонувати збільшення функціональних обов’язків задля росту рівня заробітної плати. Але фахівці радять просити надбавку не більшу за 10-20% від запропонованої суми. Якщо у вас більші апетити, то з великою ймовірністю ви отримаєте відмову.

Є ще компромісний варіант: прийняти пропозицію з наявною зарплатою та домовитися з роботодавцем переглянути її після завершення випробувального терміну. Так ви покажете, що хочете працювати саме у цій компанії та прагнете заслужити більшу фінансову винагороду не пустими словами та обіцянками. Роботодавець побачить вас у дії, ви зрозумієте весь спектр обов’язків і тоді зможете обговорювати заробітну плату.

Пам’ятайте, що обіцянки, не закріплені документально у трудовому договорі, – це всього лише слова. Тому, аби не потрапити до недобросовісної компанії, зайвий раз перечитайте всі домовленості перед підписанням.

Рішення торгуватися чи ні – це завжди ризик, і лише вам вирішувати, чи варта така гра.

thepoint.rabota.ua

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад