Робота за комп’ютером без відчуття втоми: міф чи реальність?

Більшість з нас проводять свій робочий день, сидячи за комп’ютером. А з приходом у життя дистанційної роботи – часто за ноутбуком ми сидимо де завгодно. Але ж помилки під час вибору освітлення для робочого місця, висоти стільця та розташування комп’ютера можуть привести до підвищення втомлюваності та проблем зі здоров’ям. Тож розберімося з головними правилами роботи за комп’ютером, які допоможуть залишатися здоровими у такий непростий час.

Монітор – на рівні очей

Дуже важливо працювати саме за столом навіть вдома. Необхідно домогтися, щоб монітор знаходився на рівні очей, щоб вам не доводилось опускати їх донизу. За поглядом опускається і голова, ви починаєте горбитися та неприродно витягувати шию. Працюючи в такому положенні навіть годину, ви втомлюєтеся значно більше. Те саме стосується і неправильно відрегульованого монітора, коли дивитеся догори. Якщо ваш погляд буде постійно направлений уверх, моргати буде важче, а це потягне за собою почервоніння очей, відчуття болю та печіння.

Дослідники не рекомендують тривалий час працювати саме за ноутбуком, адже важко добитися такого положення монітору, коли не треба дивитися на нього згори донизу. Особливо не варто переміщатися з роботою на диван чи підлогу – тоді шия нахиляється донизу ще більше. Але якщо ви працюєте лише за ноутбуком і турбуєтеся про здоров’я, радять використовувати спеціальну підставку, що дозволяє задати правильний кут нахилу дисплея.

Рівна спина

Протягом робочого дня ви з більшою ймовірністю почуватиметесь чудово, якщо ваша спина буде знаходитися у правильному положенні. Для цього перш за все потрібно підібрати потрібне крісло. Якщо ви працюєте вдома і не маєте наміру змінювати меблі, можна просто підкласти під спину подушку – головне, щоб ваша спина залишалася рівною.

Розташування ніг та рук

Положення ваших кінцівок теж мають значення. Важливо, щоб руки, коли ви їх згинаєте під кутом 90 градусів, були в рівень столу, а лікті мали опору. На останнє зверніть особливу увагу. Адже, коли лікті «висять» у повітрі – плечі відтягуються донизу, спина зміщується в сторону, м’язи напружуються – як результат, наприкінці дня ви почуваєтеся виснаженими. Не менш важливо не тримати у висячому положенні зап’ястя. Їх тривале напруження призводить до перевантаження нервової системи і невиправданої втоми.

Правильне сидіння передбачає, що стопи рівно стоять на підлозі. Коліна водночас мають бути зігнутими під кутом 90 градусів.

Освітлення

Найперше на втомлюваність очей впливає світло монітора – тож спочатку відрегулюйте його яскравість. Як визначити комфортний рівень яскравості? Все дуже просто: ваші очі не втомляться від екрана, який за кімнатного освітлення схожий на матово-білий листок паперу. За сонячної погоди, на екрані не має відбиватися вуличне світло, ви не мусите напружуватися, щоб побачити зайву букву. Тому контролюйте потрапляння світла з вулиці та вчасно закривайте штори, коли бачите, що сонце заважає вашій роботі. Найкращий варіант в освітленні кабінету – коли інтенсивність світла змінюється протягом дня. Так, зранку світло може бути яскравим та холодним, але ближче до вечора воно повинно змінюватися на тепліше, щоб заспокоїти очі та почати налаштовуватися на завершення дня і відхід до сну.

Відпочинок

Як би правильно ви не сиділи за комп’ютером, цілий день у такій позі все одно негативно впливає на здоров’я. Тому під час роботи обов’язково потрібно робити перерви: вставати зі стільця та робити зарядку або пройтися квартирою чи офісом. Якщо 5-хвилинна руханка – розкіш для вашого робочого режиму, спробуйте хоча б час від часу змінювати положення тіла. Наприклад, коли вам потрібно переглянути презентацію – можна відкинутися на кріслі і дати спині відпочити, поки ви працюєте.

Пам’ятайте, що від дотримання цих правил залежить ваша продуктивність і результативність. Адже працівник, що не втомлюється протягом робочого дня – бажаний для будь-якого роботодавця.

https://thepoint.rabota.ua/yak-ne-vtomlyuvatysya/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад